profitshare

miercuri, 2 noiembrie 2011

Noiştat (g. Neustadt) - jud. Sibiu



Aflat în comuna Iacobeni, satul Noiştat este pentru prima oară atestat în anul 1355 sub numele de Nous villa. În secolele XIV-XV are loc construcţia unei biserici gotice cu turnul amplasat pe partea de vest, acesta fiind cel care s-a mai păstrat până azi, care are 6 caturi. Turnul are o formă pătrată, fiind construit din piatră. În 1500 turnul este modificat, dobândind acum pe lângă funcţia religioasă şi una laică, aceea de apărare, din care astăzi, urme se mai păstrază doar din console, acoperişul, sub formă piramidală şi gurile de tragere.

Între 1856-1858 medivala biserică este dărâmată şi în locul ei se construieşte o nouă biserică sală. În partea de est aceasta are o absidă semicirculară. Sala posedă o boltă stelată neunitară, formată din 5 elemente. Bolţile sunt susţinute de elemente care îşi găsesc sprijin în partea exterioară a bisericii (contraforturi). Cheia de boltă protejează pilonii dreptunghiulari cu capiteluri decorate cu elemente clasice.

Doar turnul masiv cu ambrazuri de tragere şi scară galerie, în grosimea pereţilor a mai fost păstrat şi înglobat noii biserici, ca turn clopotniţă.

Fortificaţia ce înconjura biserica şi care, conform relatărilor scrise, în anul 1494 asigura protecţie şi locuitorilor din satele învecinate, a fost demolată aproape în întregime în anul 1860.

La sfârşitul secolului XIX, catul superior de apărare (din lemn) al turnului este demolat, acoperişul rezemându-se acum direct pe ziduri. Zidurile exterioare ale bisericii sunt decorate cu lesene şi arcade semicirculare, care foarte probabil erau pictate în culori vii. Astăzi, porţiuni ale zidului de incintă, mai sunt vizibile la sud de biserică.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu