profitshare

marți, 4 august 2015

Păuca (g. Törnen)



Aflată la relativ mare distanță de principalele orașe înființate de către coloniștii sași, biserica din Păuca, construită de către aceeași comunitate, poate trece neobservată de către vizitatori. Astăzi, în comuna Păuca pot fi văzute trei biserici aparținând unor comunități etnice diferite: celei săsești, celei ungurești și celei românești. Dacă biserica ungurească se află astăzi în stare de ruină, nu același lucru se poate spune despre biserica sașilor, îngrijită de către cei câțiva membrii ai comunității rămași aici.
         Construcția bisericii a început undeva în secolul al XIII-lea, fiind înălțată în stil romanic. Se crede că biserica inițială avea două turnuri pe partea de vest, care au fost, mai târziu legate între ele, lăsând astfel impresia unui singur turn îngust cu baza dreptunghiulară. La începutul secolului al XVI-lea biserica a suferit unele modificări, fiind transformată din stilul romanic în cel gotic.

La 6 august 1910 un vânt puternic a doborât acoperişul cât şi o mare parte ale zidurilor turnului. La lucrările de renovare din acelaşi an, turnul dărâmat nu a mai fost reconstruit ci s-a prelungit doar acoperişul bisericii, astfel încât astăzi biserica nu mai are turn. Tot în anul 1910 s-a construit în partea de nord, lângă biserică, o clopotniţă din lemn.
În biserică se poate remarca un altar datând din anul 1907, care prin forma şi picturile sale poate constitui un obiect cu o valoare artistică şi istorică. În faţa altarului se află o placă de piatră de mormânt cu stema celui înmormântat şi cu o inscripţie latină parţial deteriorată, anul înscris pe aceasta fiind  1578.
Orga din biserică a fost construită în anul 1942, la fel ca multe altele din Transilvania, de către meşterul Wegenstein din Timişoara.
Biserica are astăzi numeroase probleme de structură, observându-se mai multe deteriorări ale zidurilor care pun în pericol construcția în sine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu