profitshare

luni, 19 decembrie 2016

Copșa Mare (g. Großkopisch)În cazul în care ați vizitat binecunoscutul sit UNESCO, ansamblul bisericii fortificate din Biertan (jud. Sibiu) și aveți la dispoziție o jumătate de zi vă recomandăm o plimbare pe jos spre localitatea învecinată Copșa Mare, aflată la o distanță de aproximativ 3 km. Drumul, se subînțelege, poate fi parcurs facil și cu mașina însă parcă imaginea micii localități e mult mai savuroasă dacă ajungeți aici pe jos ori cu bicicleta. În localitate există o serie de case colorate, frumos decorate, multe părăsite astăzi de foștii locuitori, sașii. Din punct de vedere documentar, parohia din Copșa Mare a fost amintită pentru prima dată în anul 1283, fiind pomeniți preoții "terrae Medies" și preotul Theodoricus de Capus. În legătură cu numele localității poate fi pusă posibila existență a unei fortificații de refugiu în prima perioadă a evului mediu.
Pe o colină de la marginea unei mici văi se înalță actuală biserică aparținând sașilor. Biserica parohială a fost construită între anii 1330-1350 ca o biserica gotică cu trei nave, turn pe latura de vest, cor și sacristie. Chiar dacă nu este foarte mare, în comparație cu alte monumente fortificate, biserica de aici impresionează prin monumentalitate. În interior atmosfera barocă predomină. Accesul în biserică se realizează prin intermediul unui simplu portal, nedecorat. Tavanul corului este renovat în stil baroc în timp ce corul păstrează bolta stelată, mai veche. 

Biserica este înfrumusețată de un altar baroc construit de Friedrich Pöckhatz din Viena, în anul 1854. În turn se mai păstrează unul dintre clopotele vechi ale bisericii, construit în anul 1550, acesta numărându-se printre puținele care au scăpat de confiscare/topire în timpul primului război mondial.
La începutul secolului al XVI-lea, pe fondul deselor invazii ale turcilor, biserica este fortificată, fiind contruit un zid de apărare de formă aproximativ dreptunghiulară și două turnuri de apărare, cu două etaje, în nord-est și sud-vest. Ultimul dintre acestea a fost demolat în anul 1827.
Dar biserica a avut parte, de asemenea, de refaceri renovări recente care nu au respectat "rețeta" tradițională, originală. Nava centrală este pavată cu cărămizi noi, iar treptele de acces în altar sunt reconstruite din beton.
Localitatea Copșa Mare dispune de un potențial turistic deosebit. Deși este un termen perimat, putem să îl denumim această localitate ca fiind o adevărată oază de liniște pentru turiștii care caută un loc armonios, în care atmosfera de altădată te îmbie în orice anotimp.

 Imagine de ansamblu a bisericii

 Intrarea în biserică

 Interiorul bisericii

 
Altarul bisericii  

Text&foto: Cosmin Ignat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu