profitshare

joi, 6 iulie 2017

Nemșa (g. Niemesch)



Cosmin Ignat / Sibiu

În centrul localității atrage atenția o mică biserică evanghelică, pe vremuri, fortificată. Biserica actuală a fost construită după anul 1733 pe urmele unei foste biserici sală gotice. Turnul bisericii din Nemșa a fost construit mai târziu, în anul 1869, în nord-estul bisericii, la mică distanță. Surprind elementele neogotice caracteristice acelei perioade. Aspectul zvelt al turnului este accentuat de prezența unui orologiu, nefuncțional astăzi. 

Pe partea sudică a edificiului este amplasată intrarea în biserică, protejată de un portic, construit din cărămidă, pe care este înscris anul 1857. Intrarea principală, folosită probabil anterior anului 1857, se găsește pe latura vestică a bisericii. Deasupra intrării și a ușii din lemn se găsește un acoperiș simplu, sprijinit pe patru stâlpi din lemn și acoperit cu țigle. Din păcate starea acestuia este precară existând riscul imediat de prăbușire.
Întreaga biserică se sprijină pe contraforți scunzi, cu două trepte, puternici. Pe partea nordică a corului poligonal se găsește o sacristie, la fel ca la multe dintre bisericile de acest gen din sudul Transilvaniei.
Întreg ansamblul format din biserică și turn a fost protejat de o fortificație din care se mai păstrează astăzi urmele unor ziduri de cărămidă cu aspect de gard scund, acoperit pe alocuri de o vegetație stufoasă.
La Nemșa a locuit timp de 10 ani și a activat pastorul luteran sas Stephan Ludwig Roth.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu