profitshare

joi, 14 noiembrie 2013

Dobârca (g. Dobring)



A venit rândul să aducem în discuție situația dezastruoasă în care se află biserica din Dobârca, o localitate locuită, în trecut, de sași. Bisericile fortificate din fostul spațiu de colonizare săsească au avut mult de suferit din cauza plecării sașilor, locuitorii care le-au construit, îmbunătățit, întreținut. Dar parcă niciuna dintre acestea nu suferă cum se întâmplă în acest caz! Ca un om bolnav biserica privește tăcută la satul pe ai cărei locuitori, odinioară, îi apăra și care  au părăsit-o. Dar salvarea ei trebuie adusă în discuție cât mai urgent!

În primul rând, pentru vizitarea acestei biserici nu veți avea nevoie de cheie! Obișnuiți cu dificultățile întâmpinate pentru intrarea în bisericile săsești din cauza persoanei care are cheia am întrebat sătenii unde putem găsi cheia. Răspunsul primit s-a adeverit: biserica este tot timpul deschisă! A fost expusă din plin vandalilor care au devastat-o într-un chip absolut cumplit.
Dar istoria localității bisericii a mai fost și odinioară tumultuoasă. 

Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1309 sub forma de “Dobrica” în legătură cu un proces între episcopul catolic din Alba Iulia și decanatele săsești din zona Sebeșului.  Populația săsească a fost colonizată în această zonă în secolul al XIII-lea, secol din care datează și prima biserică a comunității construită în stil romanic. 

Din vechea bazilică romanică nu s-a păstrat decât fațada de vest cu turnul clopotniță, două arcade ale navei centrale, arcul de triumf și părțile laterale ale corului. În anul 1481 biserica este transformată într-o biserica-sală gotică fiind totodată fortificată. Tot în această perioadă este adăugată și sacristia, biserica fiind înconjurată de un zid de apărare, care a fost întărit cu un turn de poartă și cu două turnuri pătrate în partea de nord și de sud.

Lângă ușa sacristiei se afla zidită piatra funerară a preotului local Andreas Czek, autorul acestei lucrări executată în stil baroc fiind necunoscut.
În anii 1631, 1741, 1867-1872 și 1956 s-au executat lucrări de reparații la biserică. 

Sperăm să alăturăm și anul 2014 acestor date importante din istoria bisericii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu