profitshare

vineri, 6 decembrie 2013

Cincșor (g. Kleinschenk)



Comuna Cincșor a fost întemeiată în secolul al XII-lea de către coloniști germani.
Prima biserică aferentă așezării a fost construită în secolul al XIII-lea, aceasta fiind o bazilică romanică cu un turn așezat, la fel ca în cazul multor alte biserici, în partea vestică a acesteia. Biserica purta hramul sfiiților Petru și Pavel. Corul bisericii în stil gotic timpuriu dezvăluie în partea de sud urmele mai vechi ale unui cor romanic, probabil din secolul al XIII-lea.
Ferestrele corului, ancadramentele celor două uși ale bisericii ca şi o fereastră rotundă de la biserică și ancadramentele de piatră din pivnița casei parohiale aparțin stilului gotic timpuriu (secolul al XIII-lea – posibil secolul al XIV-lea).

Sala bisericii s-a construit, preluând părți mai vechi, cu o boltă gotică, probabil în secolul al XV-lea. Această construcție poate fi pusă în legătură cu  anul 1421, inscripție care putea fi văzută încă la jumătatea secolului al XX-lea pe peretele bisericii. Astfel, biserica este transformată atunci într-una gotică. Totuși, bolta gotică s-a dărâmat în anul 1803 din cauza degradării.
Incinta interioară cu patru turnuri de apărare datează din secolul al XV-lea, din timpul năvălirii turcilor. Zidului de incintă i-a fost atașat o galerie de apărare din lemn. În biserică există o fântână cu apă. În exterior cetatea mai era protejată de un șanț, între timp astupat. Turnul principal a fost legat cu zidurile de incintă în ambele părți, tot cu scop de apărare. Gloanțele de tun înzidite dovedesc că cetatea bisericească a fost atacată cu tunuri. Al doilea zid de incintă, în partea de sud, a fost ridicat pentru a obține loc pentru șoproane şi lăzi de cereale. În anul 1826 s-a găurit zidul cetății spre nord pentru a face un portal nou.
La 1828 s-a clădit sacristia nouă în sudul bisericii. Cea veche se găsea în partea de nord. Casa parohială s-a clădit, preluând părți mai vechi în anul 1624.
Orga a fost construită între anii 1803-1805 de către Samuel Mätz din Biertan. Ea este un instrument prețios. Altarul datează din anii 1867/68. Acest altar l-a înlocuit pe cel vechi din 1655, care astăzi este păstrat la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
Interesant este faptul că în anul 1859 s-a construit aici primul pod peste Olt al localității. Cincşorul a fost, de asemenea, prima comună săsească care și-a cumpărat o batoză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu