profitshare

duminică, 11 august 2013

Chirpăr (g. Kirchberg)
Prima mențiune documentară, care dovedește existența Parohiei Chirpăr, datează din anul 1337.
Biserica evanghelică e construită la începutul secolului al XIII-lea. Biserica, cu hramul Sfintei Fecioare, este o bazilică romanică, din piatră, cu cor pătrat și absidă, iar navele laterale închise dreptunghiular.
Turnul clopotniță a fost înglobat navei centrale. În secolul al XIV-lea turnul va fi adosat, cu scop de apărare. Se dărâmă colateralele din jurul turnului, arcadele se zidesc. Deschizăturile se transformă în metereze, turnul capătă o galerie de apărare. În anul 1523 se ridică în jurul curții bisericii – curtine, zid de apărare cu 4 turnuri de apărare. Acestea, spre nord, cuprind o curte exterioară, ambele aproape dreptunghiulare cu turnuri la colțurile cetății. Aceste fortificații se pot data în primul sfert al veacului al XVI-lea. Astăzi mai stă în picioare doar un turn de apărare la sud-vest.  Acest turn s-a dărâmat în luna august 1967 la restaurare.
Interiorul a fost refăcut în stil baroc. Atât tavanul cât și ferestrele poartă refaceri târzii ale acestui stil. Este posibil, ca tot în această perioadă să fi fost coborât și acoperișul navei centrale, care acum se află la nivelul acoperișului corului.

În biserică, putem remarca în biserică un altar baroc clasic, cu un tablou central reprezentând scena Răstignirii, din 1795 ridicat de Johann Felbarth din Sighișoara. Biserica are, de asemenea, și o orgă din 1750 cu un manual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu