profitshare

joi, 1 august 2013

Veseud (g. Zied)



Localitatea Veseud este înconjurată de dealuri, aflându-se la aproximativ 6 km distanță față de orașul Agnita. Din punct de vedere administrativ ea aparține comunei Bruiu.
Biserica parohială a fost inițial ridicată ca o bazilică romanică. De la biserica veche s-au păstrat până astăzi corul îngust cu un arc de triumf semicircular. Deasupra corului a fost ridicată o boltă în cruce. 
În jurul anului 1500 biserica a fost reclădită și fortificată în scopuri defensive. Absida corului este demolată, astfel încât corul primește o închidere dreptunghiulară. Deasupra corului este construit un turn puternic de apărare cu un coridor și metereze. Pe partea de apus se ridică un turn de apărare care este unit cu corpul bisericii printr-o clădire fortificată în formă de coridor boltit. Toată această clădire a fost înconjurată de o curtină înzestrată cu mai multe turnuri. Aceste turnuri au fost însă demolate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Numai pe partea sudică s-a păstrat până astăzi o parte a zidului înconjurător. 

În interiorul bisericii s-a aflat un altar baroc, datat în anul 1742, al cărui tablou principal este pictat de renumitul pictor sibian Martin Stock. În jurul anului 1800 se construiește și orga care se compune dintr-un manual și 7 registre sonore. În clopotniță se află un clopot mare din secolul al XV-lea și un alt clopot mai mic din anul 1573.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu