profitshare

vineri, 10 decembrie 2021

Richiș (g. Reichesdorf)

 Cosmin IGNAT, Sibiu

Satul Richiș este, din punct de vedere administrativ, parte componentă a comunei Biertan (jud. Sibiu). De-a lungul istoriei, Richișul a stat mereu în umbra (re)cunoscutului pe plan mondial, Biertan. Totuși, biserica din localitate merită atenția pașionaților de istorie și nu numai.

Prima mențiunea documentară care face referire la parohia Richiș datează din anul 1283. La fel ca în cazul celorlate localități, cu siguranță, satul s-a născut și a crescut pe parcursul anilor anteriori. 

 

Biserica evanghelică a fost construită în stil gotic în secolul al 14-lea, având trei nave. Portalul vestic, frumos decorat, este datat de către istoricii de artă în jurul anului 1400. În jurul anului 1500 biserica suferă numeroase modificări constructive. Acum este amenajată și o sacristie pe a cărei ușă se vede înscris anul 1516. 

Câteva decenii mai târziu, biserica este prevăzută cu un zid și turnuri de apărare puternice. Zidul își pierde utilitatea defensivă începând cu secolul al 18-lea astfel, la 1888 partea superioară este demolată, ajungând până la înălțimea de 2 m.

De o însemnătate specială este mobilierul bisericii. Altarul baroc datează din anul 1775, fiind confecționat de către J. Follbart. Acesta este compus din masă, predelă, scrin principal, coronament și ornamentații marginale. Figura centrală a acestuia este reprezentată de scena Răstignirii, tabloul din coronament reprezentând scena Învierii. Orga bisericii a fost realizată la 1788 de către Johann Prause. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu