profitshare

vineri, 3 octombrie 2014

Viscri (g. Deutschweißkirch)Am poposit la Viscri vara aceasta mânați de dorința de a descoperi biserica fortificată din această localitate și nu de a merge, la fel cum fac destui turiști, pe urmele prințului Charles. Așa cum era de așteptat am găsit acolo foarte mulți turiști (în special germani), veniți acolo pe cont propriu ori în grupuri organizate. Este și normal să îi găsim în număr mare dacă luăm în considerare faptul că biserica din Viscri este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO din anul 1999. Localitatea se dezvoltă rapid din puct de vedere al turismului și poate așa este normal (putem găsi deja câteva pensiuni aici, la fel, pline cu turiști). Dar poate din cauza situațiilor în care ne-am obișnuit deja să regăsim multe dintre bisericile sașilor (în locuri izolate, rupte de realitatea cotidiană, de o frumusețe tulburătoare) acest loc, Viscri, cu ai săi turiști numeroși și gălăgioși nu ni se pare foarte atractiv. Dar punem acest lucru pe seama egoismului și ne cerem scuze pentru acest lucru.

Internetul abundă de informații despre biserica din Viscri. Așa că ne vom mărgini a aminti doar câteva lucruri despre acest edificiu. Localitatea a fost amintită documentar la 1400 și a făcut parte, în evul mediu, din Scaunul Rupea. Biserica, se crede, că a fost construită, în primă fază, în stil romanic, apoi, în secolul al XIV-lea aceasta a suferit modificări destul de importante, iar, în secolele XV-XVI, biserica este fortificată, iar corpul principal al bisericii este prelungit spre vest.  La 1743 bolta gotică a bisericii a fost demolată, corul și nava principală fiind acoperite acum cu un tavan drept din stuc.
Balcoanele vizibile astăzi, din interiorul bisericii, sunt pictate în stil baroc incipient fiind sprijinite de coloane de lemn puternice.
Biserica a fost înconjurată de un zid de incintă având un plan oval, ale cărui fundații au fost descoperite în anul 1970. În interiorul zidului actual există spații de depozitare, în special pentru cereale. Turnurile din zidul de incintă au fost construite sau transformate în secolul al XVII-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu