profitshare

marți, 1 ianuarie 2013

Alma Vii (g. Almen)Biserica a fost construită la începutul secolului al XIV-lea, datare susținută de arcul de triumf, aproape semicircular, realizat din gresie. Unii cercetători consideră că biserica inițială era construită în stilul romanic. Acest fapt se bazează pe o informație conform căreia, în anul 1289, este atestată în Alma Vii prezența unui preot. La începutul secolului al XVI-lea, biserica gotică de tip sală, fără turn, de mici dimensiuni, se fortifică; astfel, corul este supraînălțat pentru amenajarea unui nivel de apărare cu guri de aruncare de tip mușiculiu și cu metereze. Totodată corul este sprijinit de contraforți puternici. 

În secolul  al XIX-lea, bolțile gotice ale corului și sălii sunt înlocuite cu un tavan plat în cor și cu o boltă a vela în navă. Tot atunci, pe peretele de nord și pe cel din vest, se montează tribunele din lemn. Altarul (format din 4 coloane corintice și o arhitravă cu forma unui arc), cristelnița și amvonul sunt de factură clasicistă. 

Fortificația bisericii. La sfârșitul secolului al XV-lea, biserica a fost înconjurată cu o curtină prevăzută cu patru turnuri, amplasate în cele patru puncte cardinale. Turnurile dinspre nord și vest sunt de dimensiuni mai mici; în cel din vest se află o fântână alimentată de o conductă ce capta apa de pe dealul învecinat, care a fost astupată nu demult. Turnurile din sud și est sunt mai înalte și au ultimul nivel fortificat; cel din est este turnul de poartă, cu intrarea astăzi zidită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu