profitshare

marți, 17 decembrie 2024

Biserica evanghelică din Beia (g. Meeburg)


                                                                                                                 Ioan-Cosmin IGNAT

                                                                                                                Sibiu

Localitatea Beia cunoscută sub mai multe denimiri: în dialectul săsesc Mebrich, Męburχ, Mebriχ, în 
germană
 Meeburg, Mehburg, Mähdorf, iar în maghiară Homoródbene, Szászbene, Szászbénye) este un sat în comuna Cața din județul Brașov.[1]

Până la Reformă, vechea biserică medievală a comunității de aici a fost dedicată Sfintei Ursula. Aceasta a fost construită mai târziu decât celelalte biserici din zonă, probabil în secolul al XIV-lea. Mai târziu aceasta a fost transformată în biserică luterană cândva până la finalul secolului al XVI-lea.[2] Biserica a tracut, la fel ca și celelalte prin mai multe faze de construcție. Acestea sunt consemnate rareori în documente și chiar dacă sunt consemnate nu au fost încă suficient studiate de istorici, o barieră în acest sens fiind limba. De asemenea, există puține cercetări arheologice la bisericile evanghelice din Transilvania. În ultimii ani, pe fondul renovărilor prilejuite de accesarea unor fonduri europene, cercetările arheologice s-au extins și în cazul acestora, existând un front de lucru imens.

Revenind la biserica din Beia, menționăm faptul că elementele de factură gotică conservate până în prezent (bolta pe ogive din cor, cu chei de boltă și console decorate, o cristelniță de piatră, ferestre cu muluri având forme diferite, contraforturi, portaluri în arc frânt la intrarea în navă și în sacristie, împreună cu un coridor exterior, sprijinit pe arce coborâte la contraforturi, unde s-au amenajat guri verticale de tragere) arată că monumentul ecleziastic a cunoscut o reconstrucție în perioada gotică târzie, cândva la sfârșitul secolului al XV-lea sau în primele decenii ale secolului următor. Toate aceste elemente constructive și decorative sunt întâlnite la mai toate bisericile din zonă, acum fiind o perioadă când acestea trec prin numeroase transformări survenite pe fondul accelerării demersului de apărare și implicit de fortificare a construcțiilor ecleziastice. Despre constructori nu se cunoaște mare lucru.

La fel ca în viața oricărui edificiu ecleziastic sunt numeroase momentele de cumpănă survenite pe parcursul trecerii anilor. Unele sunt consemnate, altele nu. Un astfel de moment îl constituie cutremurul din anul 1702 a pricinuit la prăbușirea arcului de triumf al bisericii, nava fiind refăcută cu o boltă semicilindrică cu penetrații. Ulterior, comunitatea recurge la reconstrucția turnului-clopotniță (între anii 1824-1825) cu patru nivele, aflat la vest de ea, aceasta având trăsături neogotice.[3] Biserica a deținut un valoros altar poliptic, fiind ilustrată legenda Sf. Ursula și celor 11.000 de fecioare martire atribuit lui Johannes Stoss (1513, an marcat la baza scrinului central). Mai târziu acest altar a fost decorat cu un coronament neogotic. În scrinul central s-a montat un figura lui Isus Salvator Mundi, statuie care poate fi atribuită  secolului al XVIII-lea. Acesta a fost integrat într-un ansamblu tipic luteran de altar, retablu și tribună de orgă. Cu acea ocazie probabil s-a înlăturat coronamentul despre care aminteam anterior. Altarul, restaurat, s-a aflat din anul 2005 în biserica evanghelică „din deal” din Sighișoara, ulterior fiind mutat la Casa Teutsch, muzeul Bisericii Evanghelice și al sașilor din Sibiu.[4] Acesta din urmă conține o mare colecție de altare, fiind adunate cele mai importante de la bisericile evanghelice din Transilvania, care au fost în periocol de degradare.

Biserica a fost prevăzută și cu o fortificație, probabil undeva la sfârșitul secolului al XV-lea[5]. Acum se înregistrează numeroase atacuri ale armatei otomane fiind nevoie de protejarea populației. Din cele 4 turnuri care au întărit zidul de incintă medieval, astăzi se păstrează un turn pe plan hexagonal în colţul de nord-vest al bisericii şi un turn de plan pătrat în colţul de sud-est al ansamblului.



[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Beia,_Bra%C8%99ov, consultat la data de 17.12.2024.

[2] Hermann Fabini, Atlas der siebenbürgisch-sächsischen Kirchenburgen und Dorfkirchen, Monumenta und AKSL, Hermannstadt-Heidelberg, vol. I 1998, vol. al II-lea 1999, vol al III-lea 2002.

[3] Gheorghe Anghel, Fortificaţii medievale din piatră, secolele XIII-XIV, Cluj Napoca, 1986.

[4] Thomas NäglerAșezarea sașilor în Transilvania, Editura Kriterion, București, 1992.

[5] Gheorghe Curinschi Vorona, Istoria arhitecturii în România, Bucureşti, 1981.